Το βελάκι

Το βελάκι

Το βελάκι ή dart αποτελείται από 4 κυρίως τμήματα.

1.  Κορμός ή σώμα ή barrel ή dart: Είναι το τμήμα εκείνο από το βελάκι που βρίσκεται στο εμπρός μέρος του. Είναι φτιαγμένο από μέταλλο {μπρούντζο, ατσάλι, μείγμα βολφραμίου με νικέλιο (tungsten). Πάνω σε αυτό στερεώνεται ή μύτη και υπάρχει το σπείρωμα για να δεχθεί το δεύτερο τμήμα του, που είναι η ουρά του βέλους (shaft). Είναι το βαρύτερο και άρα το κυριότερο τμήμα από το βελάκι. Είναι το κυριότερο γιατί ,εκτός από το βάρος του, δίνει και το χαρακτήρα στο βελάκι. Έτσι   λοιπόν ανάλογα με την κατανομή του βάρους (μπροστόβαρο, ίσιο κλπ.) αλλά και με την σχεδίαση της επιφανείας του (ανάγλυφη, λεία, με καμπύλες για λαβή κλπ.)   μπορεί να ταιριάζει ή όχι σε κάποιον.

Ένας επιπλέον διαχωρισμός που θα πρέπει να γίνει, είναι μεταξύ των soft tip (με πλαστική μύτη) και steel tip (με ατσάλινη μύτη) darts. Τα soft tip έχουν και από της δύο μεριές  τους σπείρωμα για να δεχτούν από τη μία την μύτη και από την άλλη την ουρά. Το μέσο βάρος ενός steel tip dart είναι 22-23 γραμμάρια ενώ ενός soft tip 16 έως 20 μέγιστο. Αυτό γίνεται για να μην χαλάνε οι στόχοι, που για τα soft tip είναι ειδικοί από σκληρό πλαστικό με τρύπες για να δέχονται την μύτη.

2.   Ουρά ή Shaft: Είναι  το τμήμα που βιδώνει πάνω στο σώμα και από την άλλη μεριά του δέχεται το φτερό. Το μήκος και  το υλικό της κατασκευής του ποικίλουν, καθώς και τα αποτελέσματα που δίνει κάθε ένας από  τους  συνδυασμούς στην πτήση που θα κάνει το βελάκι και στον τρόπο που αυτό θα πάει να καρφωθεί στον στόχο.

3.  Φτερό ή Flight: Είναι το τελευταίο κομμάτι του βέλους και φροντίζει για την ευστάθεια  και  την  καλή  πορεία  κατά  την  πτήση  του  βέλους.  Μπορεί  να  είναι φτιαγμένο από διάφορα υλικά  με βάση χαρτί, πλαστικό αλλά και ελαφρύ μεταλλικό φύλλο. Υπάρχουν βέβαια και τα φυσικά φτερά αλλά είναι δυσεύρετα,  ακριβά αλλά και δύσχρηστα λόγο της ειδικής φροντίδας που χρειάζονται . Τα φτερά μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα.

Σχήματα φτερών

Τα πιο κοινά από αυτά είναι τα slim (coal cracker), kite, pear (tear drop) και standard. Η διαφορά τους έγκειται στο διαφορετικό εμβαδόν της επιφανείας που έρχεται σε επαφή με τον αέρα κατά την πτήση του βέλους. Έτσι μικρότερη επιφάνεια σημαίνει λιγότερη τριβή και άρα μεγαλύτερη ταχύτητα του βέλους. Μικρότερη όμως επιφάνεια σημαίνει και μικρότερη ευστάθεια στο βελάκι (ανάλογα με τον τρόπο που το πετάμε, με το βάρος του αλλά και με το είδος του κορμού και της ουράς που χρησιμοποιούμε).

4.  Μύτη ή Point: Είναι το τμήμα του βέλους που εισχωρεί στο στόχο. Είναι φτιαγμένη από  ατσάλι  βαμμένο  για  να  έχει  μεγάλη  σκληρότητα  (steel  tip)  ή  από  σκληρό πλαστικό (soft tip). Υπάρχουν διάφοροι τύποι και για τα δύο είδη. Οι μύτες για τα soft tip έχουν σπείρωμα και μπορούν αν αλλαχτούν πολύ εύκολα (όπως ένα shaft). Οι ατσάλινες μύτες μπορεί να είναι μόνιμα στερεωμένες πάνω στον κορμό (στις περισσότερες περιπτώσεις), αλλά και με σπείρωμα όπως και οι soft tip. Υπάρχουν  επίσης  και  μύτες  που  χρησιμοποιούνται  και    για  την  μετατροπή  ενός βέλους soft tip σε steel tip!

Υπάρχουν και κάποια άλλα τμήματα που μάλλον θα πρέπει να τα κατατάξουμε στα βοηθήματα (accessories) . Αυτά μπορεί να είναι προστατευτικά για τα φτερά , δαχτυλίδια για να κρατάνε τα φτερά πάνω στην ουρά, δαχτυλίδια για να κρατάνε σφιγμένες της ουρές στους κορμούς κλπ. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω μπορούμε να φτιάξουμε ένα σετ βελάκια που να εξυπηρετεί τις προσωπικές μας ανάγκες και να είναι μοναδικό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις δοκιμές με διαφορετικές ουρές και φτερά, μέχρι να δούμε τι μας ταιριάζει καλύτερα. Από τη στιγμή όμως που θα βρούμε αυτό που μας ταιριάζει, καλό θα ήταν να μην αλλάζουμε τίποτα στο βελάκι μας και να επικεντρωθούμε στον τρόπο που ρίχνουμε.

Επόμενο: Ο Στόχος