Κάθε ένας που θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τα βελάκια θα πρέπει να οργανώσει την προπόνησή του με τρόπο που να αποδίδει αλλά και να μπορεί να ελέγξει την πρόοδό του. Έτσι θα πρέπει να κάνει κάποιες “ρουτίνες” κάθε φορά και να ελέγχει την απόδοσή του. Πιο κάτω αναφέρονται κάποιες από αυτές που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να καθόμαστε και να ρίχνουμε σε έναν στόχο χωρίς να έχουμε κάποιο σκοπό παρά μόνο για λίγες βολές που θα είναι για ζέσταμα! Το να ρίχνουμε για πολλή ώρα χωρίς συγκεκριμένο σκοπό είναι κουραστικό αλλά και χωρίς αντίκρισμα, μιας και δεν μας προσφέρει τίποτε εκτός από ρουτίνα και τελικά απειθαρχία και αναποτελεσματικότητα στο παιχνίδι μας.
Αρχίζοντας πρέπει να αναφέρουμε μια πολύ καλή μέθοδο για να προπονηθούμε στα τελειώματα με τρία και με δύο βελάκια αλλά και στα διπλά που χρειαζόμαστε κάθε φορά. Αυτή η μέθοδος είναι το 170. Ξεκινάμε να ρίχνουμε έχοντας στο μυαλό μας ότι έχουμε 170 πόντους για να τσεκάρουμε. Το 170 είναι το πρώτο νούμερο που τελειώνει με τρία βελάκια. Αν ρίξουμε τρία βελάκια και δεν καταφέρουμε να το τσεκάρουμε συνεχίζουμε στην επόμενη βολή προσπαθώντας να τσεκάρουμε το νούμερο που έχουμε αφήσει μετά από την αφαίρεση της προηγούμενης βολής μας. Όταν καταφέρουμε τελικά να τσεκάρουμε ξεκινάμε πάλι από την αρχή ρίχνοντας το αμέσως επόμενο βελάκι με υπόλοιπο ξανά 170. Σκοπός μας είναι να τσεκάρουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα βελάκια.
Μια μέθοδος για να κάνουμε προπόνηση σε πιο συγκεντρωμένες βολές είναι να παίζουμε 10 Bull. Κάθε 25αρι μετράει για 1 και κάθε 50αρι για 2 Bull. Εδώ μπορούμε να κρατάμε και αρχείο με τα βελάκια που ρίξαμε για να καταφέρουμε να πετύχουμε 10 Bull. Έτσι βλέπουμε και την πρόοδό μας.
Ένας καλός τρόπος για να κάνουμε προπόνηση στα διπλά είναι το ρολόι. Και εδώ μπορούμε να κρατάμε αρχείο με τα βελάκια που χρειαζόμαστε για να κλείσουμε το ρολόι. Μπορούμε να παίξουμε επίσης ρολόι στα τριπλά (μας χρειάζονται για να αφήσουμε γρήγορα διπλό σε ένα τελείωμα) με τον ίδιο τρόπο. Επίσης καλή προπόνηση είναι να παίζουμε τα τριπλά από το 10 μέχρι το 20 αλλάζοντας νούμερο μόνο αφού πετύχουμε πέντε φορές το κάθε τριπλό.
Ένας τρόπος για να ελέγχουμε την αγωνιστική κατάστασή μας είναι να ρίχνουμε 100 βελάκια στο 20. Μετράμε το μονό για 1, το διπλό για 2 και το τριπλό για 3 βαθμούς. Από 75 βαθμούς και πάνω είναι ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ πολύ καλά είναι να έχουμε πετύχει πάνω από 100.
Πολύ καλή προπόνηση και με κάποια πίεση είναι το παιχνίδι 25.
Άλλος ένας τρόπος για να έχουμε λίγη πίεση είναι να παίξουμε 501 με έναν υποτιθέμενο αντίπαλο που έχει μέσο όρο (average) στο βελάκι του 20 πόντους. Έτσι αναγκαζόμαστε για να κερδίσουμε ένα leg να κάνουμε καλύτερο average! Το average 20 το κάνουμε αν τελειώσουμε το 501 με 25 βελάκια. Αν λοιπόν δεν καταφέρουμε να τελειώσουμε το 501 με 24 βελάκια ή λιγότερα, τότε χάνουμε το leg!
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο κάθε ένας που ξεκινάει να κάνει ένα πρόγραμμα προπόνησης, θα πρέπει να διαλέγει κάτι ανάλογο με τις δυνατότητες του για να μην απογοητευτεί από το αποτέλεσμα εάν είναι αρχάριος. Σκοπός μας είναι να ανεβαίνουμε σιγά σιγά και να μην τα παρατήσουμε με την πρώτη αποτυχία γι’ αυτό θα πρέπει πάνω απ’ όλα να διασκεδάζουμε με αυτό που κάνουμε και να μην κάνουμε αγγαρεία.