Ο στόχος

Ο στόχος

Μπορεί να είναι φτιαγμένος από ξύλο(παλαιότερα), από χαρτί (τυλιγμένο σαν ρολό), και από τρίχα. Ο στόχος ή dartboard ή board που χρησιμοποιούμε στους αγώνες είναι τύπου bristle. Είναι δηλαδή μια βάση από ξύλο πάνω στην οποία είναι τοποθετημένες οι τρίχες, που περιμετρικά ένα μεταλλικό έλασμα κρατά υπό πίεση με συγκεκριμένη δύναμη.

Ο στόχος είναι χωρισμένος με σύρμα σε 20 τμήματα (φέτες). Τα τμήματα είναι αριθμημένα με ένα δαχτυλίδι που είναι αποσπώμενο από το στόχο για να μπορούμε να τον γυρίζουμε και να χρησιμοποιούμε όλη την επιφάνειά του εξίσου. Εκτός από τα 20 τμήματα υπάρχει και η περιοχή του κέντρου του στόχου. Εκεί έχουμε την εξωτερική ζώνη (outer bull ή bull) που αξίζει 25 πόντους και το κέντρο (bull’s eye ή double bull) που αξίζει 50 πόντους.

Πάνω στο στόχο βλέπουμε επίσης δύο δακτυλίους που περνούν από όλα τα νούμερα. Ο δακτύλιος που βρίσκεται στην περιφέρεια ορίζει την περιοχή του διπλού (η αξία της φέτας επί δύο), ενώ ο δακτύλιος που βρίσκεται μεταξύ περιφέρειας και κέντρου ορίζει την περιοχή των τριπλών (η αξία της φέτας επί τρία). Κάθε περιοχή για ευκολία έχει διαφορετικό χρώμα. Το 20 βρίσκεται πάντα σε φέτα με μαύρο χρώμα και είναι πάντα στο κέντρο της αρίθμησης. Το διπλό 20 λέγεται πολλές φορές και tops γιατί είναι το υψηλότερο σημείο του στόχου που παίρνει πόντους. Το 50 (bull’s eye) μετράει σαν διπλό του 25.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τους στόχους που είναι φτιαγμένοι για τα βελάκια με πλαστική μύτη (soft tip). Είναι στόχοι με επιφάνεια από σκληρό πλαστικό με τρύπες για να δέχονται τα βελάκια. Υπάρχουν απλοί και ηλεκτρονικοί που μετρούν μόνοι τους μόλις ένα βελάκι πιέσει την επιφάνειά τους. Όλα τα στοιχεία για τις φέτες τα διπλά και τα τριπλά ισχύουν και εδώ. Υπάρχει μια διαφορά σε μερικούς από τους ηλεκτρονικούς που μετράνε και το εξωτερικό κέντρο και το bull’s eye για 50  πόντους. Στους στόχους soft tip υπάρχει περιορισμός στο βάρος των darts που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτός ο περιορισμός είναι ανάλογα με την οδηγία του πρωταθλήματος που παίζουμε και το μέγιστο που μπορεί να φτάσει είναι τα 20 γραμμάρια, με μια μέση τιμή τα 16-18 γραμμάρια.

Στήσιμο στόχου και αποστάσεις

Η   απόσταση του κέντρου του στόχου από  το  έδαφος πρέπει να είναι 1,73  μέτρα. Η απόσταση του σημείου που θα σταθούμε για να κάνουμε μια βολή από το επίπεδο του στόχου πρέπει να είναι 2,37 μέτρα. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι το έδαφος θα είναι επίπεδο και χωρίς κλήση. Για να κάνουμε τον έλεγχο της σωστής απόστασης από το στόχο μπορούμε να μετρήσουμε από το κέντρο του στόχου μέχρι τη γραμμή βολής. Η απόσταση αυτή πρέπει να είναι 2,94 μέτρα.

Επόμενο: Θέση βολής και ρύθμιση των Darts