Η θέση βολής
Η στάση μας πριν από τη βολή πρέπει να είναι άνετη και ισορροπημένη. Στη γραμμή βολής τοποθετούμε μπροστά το πόδι αντίστοιχα με το χέρι που θα ρίξουμε τα βελάκια (π.χ. δεξί πόδι – δεξί χέρι). Για να είναι πιο ελεύθερο το χέρι που θα κάνει τη βολή, ρίχνουμε το βάρος μας στο μπροστινό πόδι και γέρνουμε λίγο μπροστά. Κατά την διάρκεια της βολής το σώμα μας πρέπει να παραμένει σε πλήρη ακινησία. Η βολή θα πρέπει να γίνεται μόνο με την κίνηση του χεριού.
Για να πετύχουμε καλύτερη βολή πρέπει ο ώμος, ο αγκώνας και ο καρπός του χεριού να βρίσκονται σε μια ευθεία με το σημείο του στόχου που θέλουμε να πετύχουμε. Με το μάτι γίνεται αυτός ο συντονισμός χωρίς όμως να χρειάζεται να φέρουμε το βελάκι μπροστά στο μάτι μας για να σημαδέψουμε.
Η αναπνοή παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτό το παιχνίδι. Σε κάθε προσπάθεια λοιπόν, πρέπει να χαλαρώνουμε και να εκπνέουμε πριν να αποφασίσουμε να πετάξουμε το βελάκι. Η κίνηση του χεριού πρέπει να είναι ομαλή και να ολοκληρώνεται με το τέντωμα του χεριού μπροστά μετά την απελευθέρωση του βέλους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε επαναλαμβανόμενες βολές (να κολλήσουμε τα βελάκια μεταξύ τους στο στόχο), αλλά και να έχουμε πιο σταθερό πέταγμα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο σημείο που θέλουμε να πετύχουμε και λιγότερο στο πως θα κρατήσουμε το βελάκι, πως θα ρίξουμε κλπ.
Τελικά για να πετυχαίνουμε αυτό που σημαδεύουμε δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο εκτός από το σημείο που θέλουμε να έρθει σε επαφή το βελάκι μας με το στόχο. Φυσικά όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συχνή προπόνηση.
Η ρύθμιση των Darts
Για κάθε βελάκι υπάρχει και ένα διαφορετικό φτερό αλλά και μια διαφορετική ουρά με την οποία θεωρούμε ότι έχει ιδανική πτήση. Αν λοιπόν όλοι όσοι ρίχνουν βελάκια έριχναν με τον ίδιο τρόπο (ίδιο κράτημα, ίδια κίνηση χεριού, ίδιο σημείο απελευθέρωσης του βέλους κλπ.) δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ψάχνουμε για το τι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει σε κάθε βελάκι. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πρέπει ο κάθε ένας που ξεκινάει να ρίχνει βελάκια, να βρίσκει μόνος του τι βελάκι του ταιριάζει, με ποια ουρά και με ποιο φτερό. Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που μπορεί να μας χρησιμεύσουν σαν οδηγοί στην αναζήτησή μας. Έτσι λέμε ότι οι κοντοί κορμοί μπορούν να παιχτούν με κοντύτερες ουρές και μικρότερα φτερά. Μακρύτεροι κορμοί θέλουν μακρύτερες ουρές και πιο μεγάλα φτερά. Επίσης μεγαλύτερο βάρος κορμού θέλει μεγαλύτερο φτερό και αντίστροφα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες οι ουρές και τα φτερά καθώς και το βάρος τους.
Στην προσπάθεια μας να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το βελάκι πρέπει να ακολουθεί μια ομαλή πτήση μέχρι το στόχο και τελικά να καρφώνεται στο στόχο με μια ελαφριά κλήση της ουράς προς τα επάνω.